SR EN RU

Uvod

FKL doo Temerin je proizvođač kotrljajućih ležajeva sa tradicijom u proizvodnji od 1961. godine. Fabrika se nalazi u Temerinu (Srbija), na površini od 17 hektara. Proizvodnu zonu čine dva proizvodna pogona ukupne površine 25.000 m2.

Sa jakim fokusom na poljoprivrednu industriju, FKL razvija i proizvodi sveobuhvatan asortiman rešenja za tanjirače, sejačice, valjke, balirke, kombajne i ostale tipove poljoprivrednih mašina. Na bazi naprednih laboratorijskih i terenskih testova FKL može da garantuje da je svaki pojedinačni proizvod dizajniran da radi i u najzahtevnijim radnim uslovima. FKL-ov visokokvalifikovani tehnički tim spreman je da implementira razne zahteve kupaca kako bi ponudio optimalno rešenje.

FKL je na više kontinenata prepoznatljiv kao proizvođač visokokvalitetnih ležajeva sa više od 200 referenci (proizvođača poljoprivrednih mašina koji u prvoj ugradnji koriste FKL ležajeve) i sa distributivnom mrežom rasprostranjenom širom sveta.

Istorijat

1961.

Fabrika je osnovana 1961. godine kao Metalotehnička uslužno-proizvodno zanatska zadruga „Metalum”. Bavila se proizvodnjom kovanih delova za poljoprivrednu i automobilsku industriju.

1965.

Sadašnji naziv “FKL”datira od 1965. Dalji razvoj bio je usmeren na unapređenje i širu oblast primene termičke obrade, reparacije, održavanja i ispitivanja kotrljajućih ležajeva.

1975.

Proizvodni program je u potpunosti prebačen na proizvodnju ležajeva i kardanskih vratila.

1980.

Započeta je modernizacija fabrike.

1986.

Fabrika je preseljena na novu lokaciju u industrijskoj zoni mesta Temerin. Ova lokacija pokriva 25.000 m2 površine na kojoj su izgradjena dva proizvodna pogona.

1990.

Transformacija u akcionarsko društvo.

1996.

Započeta saradnja sa najznačajnijim svetskim proizvođačima ležajeva.

1997.

Širenje proizvodnog programa na nove veličine kroz tipove ležajeva:

  • kuglični ležajevi velikih dimenzija
  • valjkasti ležajevi
  • dvoredni buričasti ležajevi

2006.

Modernizacija fabrike unapredjenjem kvaliteta brusackih linija uz pomoć vlastitih resursa.

2009.

Započet proces privatizacije.

2013.

Poslovna strategija fokusirana na:

  • širenje distributivne mreže
  • promocija FKL brenda

2014.

FKL daje prioritet poljoprivrednom programu.

2015.

Proces privatizacije je završen. Danas je FKL kompanija sa 100% privatnim vlasništvom.

2021.

FKL obeležava šezdesetogodišnjicu svog postojanja. Dugo iskustvo u proizvodnji sa primenom moderne tehnologije i savremenih proizvodnih kapaciteta omogućava nivo usluge u skladu sa zahtevima kupca.

FKL logo 60